Yesnix - Vem är det?  


Jag heter Jessica Thörnqvist, är född på Lunds Lasarett i maj 1970 och tillbringade mina första 15 år i Arlöv och Löddeköpinge innan familjen packade flyttlasset och styrde kosan mot den kungliga huvudstaden. Vi hamnade på Ekerö strax utan för Stockholm och där bor jag kvar än.

Djurintresserad har jag alltid varit och undulaten Putte och kaninen Jocke var mina första djur innan mamma introducerade hund i familjen i form av West Highland White terriern Ruthsborg's Keep (f-81). 

Självklart var jag tokig i hästar och har tillbringat många år i stallet och om jag hade tid så hade jag gärna ridit nu också.

Med Keep började jag i SBK-U (nuvarande Sv. Hundungdom) Lomma 1983 och gick ett flertal kurser och tog Brons och Silvermärket om jag minns rätt (det var ju ett tag sedan...)

Efter flytten till Stockholm tog det ett tag innan jag hittade en ny klubb att vara med i men genom Westialliansens träffar i Kista så blev jag  aktiv i Stockholms Avdelningens Hundungdom i Kista och utbildade mig bland annat till ungdomsinstruktör i Agility (detta är dock preskriberat för länge sedan *skratt*). Här träffad jag Madeleine Daleo då vi satt i styrelsen tillsammans i ett par år, och våren 1990 hade hon med sig sin nya hund, en liten otroligt söt "gul" valp som hette Gibson, senare mer känd som "SLCH SUCH SBCH KORAD Welanee This is The One". Madde berättade att det var en briard och jag slog upp rasen i en engelsk hundbok jag hade hemma och hittade en bild på en sittande svart briard som var så söt. Planerna på vad som skulle bli min första egna hund gick åt alla håll men jag var väldigt fokuserad på att köpa Schäfer och läste allt jag kunde hitta om rasen och hade väl bestämt att en sådan skulle det bli om ett par år!

Efter student, jobb och ett par terminers universitetsstudier i USA så kom jag hem igen januari-93, jag hade nu börjat fundera mer på om jag kanske inte skulle ha en sådan där hund som Madde hade och började leta mer information (inte så lätt innan internet...) den 4 maj dog Keep drygt 12 år gammal och dagen efter föddes en kull med svarta lakritstroll hemma hos Kim Grandin i Nyköping. Jag ringde och otroligt nog så gick hon med på att jag fick köpa en valp och dessutom en hane :-)
Den 1 juli flyttade
Don Fido's Nicky no II hem till mig, och det har jag aldrig ångrat.

Jag gick med i Mälarö BK -93 och har varit medlem där sedan dess. Under 1998 utbildade jag mig till Handledare och 2000 till SBK-instruktör, jag är även utbildar mentalfigurant B. Jag har haft en hel drös med kurser på MBK och jag gillar att ha valp och unghundskurser för det är så kul att träffa alla nya hundägare.

1999 skulle Nickys bror SUCH KORAD Don Fido's Gaston no II ha en valpkull på kennel Karrakus och det slutade med att Karrakus Ni'obe (Happie) flyttade hem till mina föräldrar. Samma år flyttade en klubbkompis Lena Holmgren till Ekerö med sina 2 tikar Karamariell Kerri av Tri de Coleur och LP1 LP2 NUCH FINUCH INTUCH NV-02 Isfolket's Ockra Octan och vi började hjälpas åt att passa varandras hundar.

Planerna på att skaffa en hund till hade funnits ganska länge men jag hade ingen hundvakt till en hund till under dagarna (min pappa som då var egenföretagare hade Nicky på dagarna och vill inte ha 3 hundar) men så sa Lena att hon kunde hjälpa till så 2000 började jakten på en svart tik och den 4 augusti flyttade Rio de Oro Sinastii-Tequila hem till mig och Nicky.


Åren gick och Nicky började bli gammal och jag var återigen sugen på en valp, och när Kim bestämde sig för att para Ratata (Mdm Tintomara) så blev både Lena och jag intresserade och det slutade med att vi tog varsin tikvalp och i början av juni flyttade Don Fido's Yizza Yazza Mandelm'Asha hem till Nicky, Tequila och mig.


Att ha valp samtidigt var väldigt praktiskt och vi pysslade ihop ledighet och gick ner i arbetstid för att valparna skulle ha det så bra som möjligt så länge som möjligt. Att jobba heltid i Stockholm och pendla är inte alltid det lättaste att kombinera.

Att vara hundägare utan bra vänner, familj och förstående arbetsgivare är nog omöjligt.. Lena och jag har samsats om hundpassningen i 7 år nu och varje morgon lämnar jag mina tjejer tillsammans med hennes tjejer och på måndagarna är det jag som åker hem tidigare från jobbet för att rasta och sedan jobba hemifrån, på tisdagarna är det en gemensam kompis som hjälper till, onsdagar så jobbar jag hemifrån och har alla hundarna , torsdagar och fredagar är det Lenas tur att sticka hem tidigare. Ett litet pyssel så att säga men det funkar! Mina föräldrar har alltid ställt upp och passat Nicky när så har behövts men i juli 2007 gick deras flyttlass ner till Skåne och dit är det ju lite svårt att bara "åka förbi" och lämna in en vovve över helgen...

Min älskade Nicky, ny hemkomna Yizza och fina Tickan den 6 juni 2005

Jessica Thörnqvist
Gustavavägen 73
178 31 Ekerö
08-560 326 64
Mail